Geschiedenis van het stroop stoken in Koulen

Geschiedenis

Al eeuwenlang wordt in Zuid-Limburg en omgeving stroop gestookt. Op deze manier kon men vroeger van fruit een product maken dat zeer lang kon worden bewaard.

 

Julienne en Hans Franssen zijn in 1991 met ambachtelijk stroop stoken begonnen. Hun wortels liggen al generaties lang in gemengde boerenbedrijven, maar zelf hebben ze een andere bestaansgrond gevonden. Achter hun boerderij in het gehucht Koulen (Klimmen) en ook elders hadden ze hoogstamfruit, waarvan een deel onbenut bleef. Deze aspecten hebben geleid tot het idee van stroop stoken.

Ze zijn te rade gegaan bij Mart Vandewall in Eckelrade. Via hem zijn ze in het bezit gekomen van enkele essentiële gereedschappen. De stroopstokerij omvat een stookkelder (houtvuur); roosters, askelder, een antieke koperen ketel, een 19e-eeuwse houten pers, hefboom, opvangvaten, doeken etc.

 

Na een kwart eeuw stroop stoken zijn Hans en Julienne in 2015 verhuisd. Dochter Annemarie en schoonzoon Rik hebben toen de boerderij in Koulen overgenomen. Zij zetten de stooktraditie voort.

 

2017 was de 27e jaargang en de overdracht naar Annemarie en Rik is dit seizoen afgerond.

 

 

 

Links en rechts: oude foto's van Koulen 12
Links en rechts: oude foto's van Koulen 12


Kadastrale kaart uit ca. 1860

Waar nu het stroopstookgebouwtje staat, stond toen een bakhuis.

- HOME -        -  FOTO'S -        - GESCHIEDENIS -         - NIEUWS       - LINKS -        - LAMPEN -